Vlasroute
Follow the Blue Line

WELKOM BIJ VLASROUTE

Follow the Blue Line

Nieuws

Het vlas is geoogst en ook de laatste bezoekersdag  is geweest. En daarmee is ook het einde van de vlasroute voor 2018. We bedanken iedereen die de route tot een succes hebben weten te maken en natuurlijk is dit gelukt dankzij alle bezoekers. We houden u op de hoogte van alle plannen voor de vlasroute 2019. De locaties van Kleine-Lijn te Blije en het Vlasmuseum te Ee zijn het hele jaar door te bezoeken. En ook Herberg de Waard van Ternaard voor diner en/of overnachting.


Kinderboek: Het meisje en de magische vlasbloem

‘Het meisje en de Magische vlasbloem’ is een kinderboek dat speciaal is geschreven voor vlasmuseum It Braakhok in Ee. Het boek gaat over Femke, een vrolijk meisje van tien jaar dat met haar vader, moeder en broertje in het gezellige dorpje Ee woont. Haar klasgenoten vinden haar vreemd, omdat ze met bloemen kan praten. Ze geloven haar niet. Op een dag ontdekt Femke een heel bijzondere bloem, Vlassie. Al snel worden ze vriendinnen. Maar de vriendschap duurt maar kort, want op een dag is Vlassie plotseling verdwenen. Waar is Vlassie? Wat is er met haar gebeurd? En zal Femke Vlassie ooit nog terugzien?

Waar te koop?

De vriendschap die tussen Femke en Vlassie ontstaat sluit naadloos aan bij het thema ‘Vriendschap’ van de Kinderboekenweek die op 3 oktober van start gaat. Het verhaal is geschreven door Klasina van der Werf, de sprookjesachtige tekeningen zijn gemaakt door Hanna Terpstra van Hatsaflatsa Illustraties uit Leeuwarden en Jan Jaap Roos van Work it Out uit Noardburgum heeft de vormgeving voor zijn rekening genomen.

Het boek is voor €7,50 te koop bij:

  • Boekhandel Van der Velde in Dokkum
  • Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden
  • Primera in Damwâld
  • Atelier Kleine-Lijn in Blije 
  • Ook kun je het bestellen door een mail te sturen met naam en adresgegevens naar info@klasinavanderwerf.nl Dan sturen we het boek op. In dat geval komen er €2,50 verzendkosten overheen. De totale kosten zijn dan €10,-


------------------------------------------------------------------------------------------

Leeuwarden is met Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Onderdeel van het  programma is Vlasroute Follow the Blue Line een idee uit de mienskip. Vlasroute “Follow the Blue Line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. 

De periode dat de route plaats gaat vinden zal zijn iedere zaterdag van 10.00-17.00 uur in de maanden juni, juli en augustus 2018 en de 1e zaterdag van september. Tevens zijn een aantal locaties de hele week te bezoeken.

De start van de route is bij Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Hier ontvang je de gratis routekaart met tips en informatie. De route kan zowel met auto en/of fiets.

In mei 2018 zijn we begonnen met het zaaien van vezelvlas in Blije en Marrum. In augustus zijn er vrijwilligers aan het vlas trekken. Dit gebeurt in Friesland handmatig. 

LOCATIES

Blije, Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij met winkel en theetuin. Tevens demonstraties en workshops zeefdrukken op linnen. Open van di t/m za 10.00-17.00 u

Adres: Stationsweg 29 - 9171 LR -  Blije

Ferwert, Loods Hein Sterk Vlasbewerkingmachines

Adres: Mûnewei 6  - 9172 GR - Ferwert Open op zaterdag

Holwerd, Gjalt de Groot Vlechtwerker van o.a. eendenkorven. Open op zaterdag

Adres: Miedwei 11 - 9151 AH - Holwerd

Ternaard, De Waard van Ternaard - Arrangement met vlasservies en kunst. Open van wo t/m ma 

Adres: De Groedse 3 - 9145 RG - Ternaard 

Ee, Braakhok - vlasmuseum over vlasverwerking

Adres: Foeke Sjoerdsstrjitte 9 - 9131 LB - Ee 

Open van di t/m zo 10.00-17.00 u 


Contactpersoon

Nynke Runia 

Tel. 06- 29 17 35 19

info@kleine-lijn.nl

Deze route is een initiatief van It Erfskip en ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn. 

Deze vlasroute wordt mede mogelijk gemaakt door:  - Rabobank Gemeente Ferwerderadiel - Gemeente Dongeradeel - Petronellafonds